Blinier med forellrom och picklad rädisa
Ingredienser 2 personer:
10 g jäst
2,5 dl mjölk
1 dl vetemjöl
1 dl bovetemjöl
1/2 tsk salt
25 g smör
1 ägg
smör till stekning
1 dl vatten
2 msk strösocker
1 msk ättika (24%)
3 st rädisor
1 msk finhackad rödlök
2 msk crème fraiche, gärna från Vitaby Kyrkby Mejeri
3 msk forellrom
1/4 knippe dill
Smula jästen i en liten bunke. Värm mjölken så att den blir fingervarm och häll den sedan över jästen. Rör om.
Blanda vetemjöl, bovetemjöl och salt i en annan bunke. Vispa sedan ner vätskan i mjölblandningen.
Smält smöret (exempelvis i mikron). Separera äggula och äggvita. Vispa ner äggulan och smöret i smeten, men spara äggvitan.
Täck bunken med en handduk och låt den stå i rumstemperatur en timme. Strax före tillagning, vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i smeten.
Hyvla rädisorna tunt, gärna 1 mm tunna med mandolin, men det går också bra att använda en osthyvel eller vass kniv.
Koka upp vatten, socker och ättika i en liten kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och lägg i rädisorna. Låt dra en minut och skölj sedan med kallt vatten. Låt skivorna av rädisor rinna av väl utspridda på hushållspapper.
Finhacka rödlöken.
Grädda de små plättarna med smör i ett plättjärn. Satsen är väl tilltagen, så det blir några blinier över.
Låt blinierna svalna något. Servera på fat eller direkt i det svalnande plättjärnet. Fördela ut rädisor, rödlök, crème fraiche och en klick forellrom på varje liten pannkaka. Dekorera med små dillkvistar. Servera!