Öppettider

Mån-tors 10:00 - 19:00
Fredag 10:00 - 21:00
Lördag 10:00 - 17:00
Söndag 11:00 - 16:00

Ryggbiff med morotssallad och riven Fyrtårnsost

Ingredienser 2 pers:

1 msk rapsolja

1 msk smör, gärna Wapnö

400 g ryggbiff i hel bit

salt och peppar

1 msk smör, gärna Wapnö

2 msk senapsfrön, gärna från Österlenkryddor

5 morötter, gärna av olika slag

1/2 mild röd chilifrukt, hackad

100 g babyspenat

1/2 tsk salt

1/2 dl salt rostad mandel

1/2 kruka basilika

40 g riven Fyrtårnsost

2 msk smör, gärna Wapnö

1 msk citronsaft

Ta ut köttet från kylen en timme i förväg.

Sätt ugnen på 140 grader. Salta och peppra köttet runt om. Hetta upp en stekpanna. Häll i oljan och låt smöret smälta. Stek köttet runt om. Lägg det sedan på galler över en form. Sätt in i ugnen och låt köttet få en innertemperatur på 55 grader, för rött kött eller 58 grader, för medium kött. Ta sedan ut köttet ur ugnen. Det gör ingenting om det kallnar.

Skala morötterna. Skär dem sedan i tunna strimlor med hjälp av en potatisskalare. Finhacka chilifrukten.

Hetta upp en gryta och smält smöret. Häll i senapsfrön. Blanda ner morotsstrimlorna och chilifrukten, när fröna börjar poppa. Stek ca 5 minuter och rör emellanåt. Ställ åt sidan.

Hacka mandeln grovt och riv osten. Hacka persiljan.

Bryn smöret i en liten kastrull, så att det får en gyllenbrun färg. Skumma av och skeda sedan upp smöret i en annan skål. Låt eventuella bruna rester vara kvar i kastrullen. Blanda ner citronsaft i det brynta smöret.

Så här långt går det att förbereda rätten.

Sätt ugnen på 250 grader.

Värm köttet ca 5 minuter i den heta ugnen.

Värm morotssalladen i en gryta så att den blir varm. Blanda ner spenaten och låt den mjukna. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner hälften av basilikan.

Lägg upp salladen på fat. Skär köttet i skivor och lägg upp även dem. Strö över mandel, persilja, resten av basilikan samt den rivna osten. Droppa det brynta smöret över rätten. Servera!