
Blinier med forellrom och picklad rädisa
Ingredienser 2 personer:
- 10 g jäst
- 2,5 dl mjölk
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl bovetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 25 g smör
- 1 ägg
- smör till stekning
- 1 dl vatten
- 2 msk strösocker
- 1 msk ättika (24%)
- 3 st rädisor
- 1 msk finhackad rödlök
- 2 msk crème fraiche, gärna från Vitaby Kyrkby Mejeri
- 3 msk forellrom
- 1/4 knippe dill
Smula jästen i en liten bunke. Värm mjölken så att den blir fingervarm och häll den sedan över jästen. Rör om.
Blanda vetemjöl, bovetemjöl och salt i en annan bunke. Vispa sedan ner vätskan i mjölblandningen.
Smält smöret (exempelvis i mikron). Separera äggula och äggvita. Vispa ner äggulan och smöret i smeten, men spara äggvitan.
Täck bunken med en handduk och låt den stå i rumstemperatur en timme. Strax före tillagning, vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i smeten.
Hyvla rädisorna tunt, gärna 1 mm tunna med mandolin, men det går också bra att använda en osthyvel eller vass kniv.
Koka upp vatten, socker och ättika i en liten kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och lägg i rädisorna. Låt dra en minut och skölj sedan med kallt vatten. Låt skivorna av rädisor rinna av väl utspridda på hushållspapper.
Finhacka rödlöken.
Grädda de små plättarna med smör i ett plättjärn. Satsen är väl tilltagen, så det blir några blinier över.
Låt blinierna svalna något. Servera på fat eller direkt i det svalnande plättjärnet. Fördela ut rädisor, rödlök, crème fraiche och en klick forellrom på varje liten pannkaka. Dekorera med små dillkvistar. Servera!