Hoppa till huvudinnehåll
Blinier med forellrom och picklad rädisa

Blinier med forellrom och picklad rädisa

Ingredienser 2 personer:

  • 10 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 25 g smör
  • 1 ägg
  • smör till stekning
  • 1 dl vatten
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk ättika (24%)
  • 3 st rädisor
  • 1 msk finhackad rödlök
  • 2 msk crème fraiche, gärna från Vitaby Kyrkby Mejeri
  • 3 msk forellrom
  • 1/4 knippe dill

 

Smula jästen i en liten bunke. Värm mjölken så att den blir fingervarm och häll den sedan över jästen. Rör om.

Blanda vetemjöl, bovetemjöl och salt i en annan bunke. Vispa sedan ner vätskan i mjölblandningen.

Smält smöret (exempelvis i mikron). Separera äggula och äggvita. Vispa ner äggulan och smöret i smeten, men spara äggvitan.

Täck bunken med en handduk och låt den stå i rumstemperatur en timme. Strax före tillagning, vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i smeten.

Hyvla rädisorna tunt, gärna 1 mm tunna med mandolin, men det går också bra att använda en osthyvel eller vass kniv.

Koka upp vatten, socker och ättika i en liten kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och lägg i rädisorna. Låt dra en minut och skölj sedan med kallt vatten. Låt skivorna av rädisor rinna av väl utspridda på hushållspapper.

Finhacka rödlöken.

Grädda de små plättarna med smör i ett plättjärn. Satsen är väl tilltagen, så det blir några blinier över.

Låt blinierna svalna något. Servera på fat eller direkt i det svalnande plättjärnet. Fördela ut rädisor, rödlök, crème fraiche och en klick forellrom på varje liten pannkaka. Dekorera med små dillkvistar. Servera!