Om Saluhallen

Visionen om att skapa en saluhall i Malmö har funnits länge hos Martin och Nina Karyd, syskonparet bakom det familjeägda fastighetsbolaget Annabostäder. Som matfantaster var det nämligen något de kände saknades. Så när det gamla Godsmagasinet på Gibraltargatan – som stått tomt sedan sista tåget lämnade 1955 – dök upp på marknaden, tog syskonen chansen. Lokalen var perfekt för att bedriva en saluhall. Drömmen skulle äntligen bli till verklighet.

Tillsammans med Gert Wingårdh och dennes arkitektbyrå började Martin och Nina sätta sin vision på papper. Material valdes med stor omsorg. Malmö Saluhall skulle präglas av kvalitet och samtidigt skapa en känsla av kontrast och harmoni. Allt gjordes med respekt för magasinet och dess anor från 1800-talet. Planen var att inte ändra för mycket utan istället förstärka magasinets karaktär med moderna detaljer i industriell utformning. Som besökare skulle man föras bakåt i tiden till dåtidens saluhallar, slakterier och mjölkbutiker.

En ny utbyggnad utformades och pryddes med en fasad i cortenstål. Utomhus gjordes utrymme för torghandel och uteservering. 2014 stod planförslaget klart och samtidigt som byggnationen sattes igång påbörjades även arbetet med att fylla lokalen med ett 20-tal handlare.

Saluhallens innehåll fick formas i sin egen takt. Det viktiga var inte att fylla lokalerna snabbt utan att hitta en bra mix av traditionell varor över disk-handel och moderna matupplevelser. Gemensamt för alla aktörer var att man brann för det man gjorde. På så vis kunde man tillsammans skapa en plats där alla kan mötas och må bra.

Under tiden som allt detta skedde på insidan kunde man utifrån bevittna den 50 meter långa byggnaden sakta förvandlas till en matdestination för livsnjutare, hungriga lunchgäster och passionerade matlagare. Den 11 november 2016 slogs portarna till Malmö Saluhall upp. Redo att ta emot matälskare från världens alla hörn.

Välkommen till Malmö Saluhall!